Make your own free website on Tripod.com

Mama dhe bijte
Home ] Up ]

 

Mimoza Ahmeti

            
             
MAMA DHE BIJTE  

Gjithmone e me ralle te shoh,
gjithmone e me teper
                                    
cuditem  

si dola nga barku yt dhe ti je ime bije. 
Sepse je e vogel, mama, e pafajshme 
dhe lotet i ke te brishte e te rinj.

Ti qe u plake dhe qan si foshnje
                 
kur duhet te gezohesh  
e qe pikellimi te ndjek si urith 
pikerisht kur liria hap nje shteg. 

Po ti je e vogel, mama, e
pafajshme...

 O zot, c'deshi nje njeri si ti
           ne kete bote te sprovuar...  
Ti akoma s'ke mesuar te genjesh,
e shtrenjte dhe duart i ke si dy
bonbone te vogla,
 te emblat duar, te sheqerta
                       nga lotet e tu. 

Mireserdhe mama!  
Ja shtepia, filaxhani i kafese dhe miresjellja ime  
te serviret me kujdes, sofostike eshte, megjithate  
               ne mode...

 Coje koken, perse qan?
 Bijte e tu jane rritur tashme-
 bisha sfiduese, s'i ndjek dot rreziku;
                  ty te duan
misheredhimbsur, mama,
     nuk te harrojne, 
        me mire vdesin,  
Ke dhe ti ne zemen e tyre nje dritare,
nje oval gezimi, drite e shprese,
sepse te tute ishin naivet,
si kuaj lufte, me syte e medhenj
ushqyer me ujera kroi.

I deshe fort, mama, sic dite i deshe,
i mallkove fort, mama, sa munde i mallkove, 
me zerin qe e kishte si varg rruazash nbi gur...  

Dikur...e mban mend, mama?
Ne shtepi kendoje, 
   ishe e re, e bukur 
          tani e kuptoj.  
perendimi vdiste i lumtur per ate lloj kenge,
 
dhe syri yt i lumtur per ate lloj kenge,
dhe jeta ishte oganike, mama:
luanin kalamajte,
naivett qe ti i rite me delir horizonti...  

Ja ku i ke perballe, te rrahur me jete e me sprove,
 
felligeshtia i ka vrare, por gjakun nuk ua ka sterpikur.

Jane te virgjer, mama, te perdalet e tu,
                           
jane te virgjer,
lakuriq te pambrojtur, me gjithcka te fituar me
                                 
dhembe.

Mos i shaj, mama, se ben faj. Mos i truaj. 
Te kane dashur, mama, te kane dashur.
 I duaj.
 (Kurre prindi nuk mund te
mberrije dashurine e
femijes.)

Kthehu, ece ne vete, mama,
                      mos qaj me. 
Jane te fundit vjete te tute, ne
                kete femijeri te dyte
mund te ngrohe pak dielli,
                po t'i teresh syte.
Fshiji lotet, mama, jemi dermuar, 
te buzeqeshesh pak, kjo eshte buke per ne.

O femija im i deshperuar, 
mekati me i madh i perendise mbi dhe.