Make your own free website on Tripod.com

Malli i Shqiperise
Home ] Up ]

 

Ismail Kadare

                                     
                                   Malli i Shqiperise

                        Me ka marre malli per Shqiperine tone
                         Sonte, kur po kthehesha me autobuz,
                         Tymi i cigares "Partizani" qe pinte dikush
                         Dridhej, kalteronte bente spirale,
                         Sikur te fshehta me thosh me gjuhen e shqiptareve

                         Mua bashkeatdhetarit
                         Te shikoj dua mbremjes ne rruget e Tiranes,
                         Ku kam bere dikur ndonje marrezi.
                         Dhe ne rruget ku s'kam bere marrezi.
                         Me njohin ato porta te vjetra te drunjta,
                         Inatin akoma do ta mbajne,
                         Koken do ta tundin,
                         Po une s'do ta marr per keq,
                         Se malli me ka marre.

                         Dhe t'eci rrugicave plot gjethe te thara
                         Gjethe te thara gjethe vjeshte,
                         Per te cilat krahasimet gjenden aq lehte.

                         Me ka marre malli per Shqiperine tone;
                         Per ate qiell te madh, te gjere e te thelle,
                         Per vrapin e kalter te dallgeve adriatike
                         Per rete qe ne muzg si keshtjella digjen,
                         Per alpet mjeker bardha e mjekergjelbra,
                         Per netet e najlonta qe nga flladet fergellojne,
                         Per mjegullat qe si indiane  te kuq
                         muzgjeve shtegtojne.

                         Per lokomotivat e kuajt,
                         Qe te djersitur avullojne e hungerojne,
                         Per qiparisat, kopete, e varret
                         Malli me ka mare, malli me ka mare,
                         per shqiptaret.

                         Me ka mare malli e se shpejti vi atje
                         Duke fluturuar mbi mjegullat si mbi deshira,
                         Sa i larget, aq edhe i dashur je, Atdhe.

                         Aerodromi do te dridhet nga uturima
                         Mjegulla do te rrije pezull mbi humnera.
                         Ata qe shpiken shpejtesine reaktive
                         Larg Atdheut sigurisht do te kene qene
                         ndonjehere.

                                                              1960